Начин на приготвяне
Две форми за печене - една ребрована за кейк с диаметър 22 см и една за печене на блата с диаметър 20 см;
Реброваната форма за кейк леко намаслена с олио;
Формата за печене на блат е покрита с хартия за печене.
Желатинът се накисва в 40 мл студена вода, оставя се да набъбне. Цветчетата люляк се заливат с 400 мл вода. Прибавя се резен лимон и се поставя на умерен котлон. Щом заври водата, се изключва котлонът и се оставя за 1-2 мин. След това течността се прецежда и се отделят 350 мл. В тази течност се прибавя захарта и на върха на клечка хранителна лилава боя - тя е по избор. Разбърква се до стопяването на захарта и се прибавя желатинът, разбърква се до стопяването му. Накрая се поръсва с щипка сол.
В кръгла кейкова форма се налива 1/3 от сместа. Оставя се в хладилник да стегне.
След това върху желатиновия слой се подреждат свежи цветове люляк и листа от свежа мента. Оставя се в хладилник.
БЯЛ КРЕМ
Желатинът се разтваря в 40 мл студена вода, за да набъбне. Жълтъците се разбиват със захарта с телена бъркалка, добавя се млякото. Поставя се на котлон до точка на кипене при непрекъснато разбъркване и веднага се сваля от котлона. Прибавят се кубчетата шоколад, разбърква се до стопяване и се добавя желатинът, разбърква се до стопяването му. Сместа се охлажда до стайна температура.
Сметаната се разбива с телена бъркалка и като започне леко да се сгъстява, се прибавя към млечната смес (ползвах за кратко миксер на най-слаба степен). По избор може да се оцвети с лилав цвят, не е задължително. Изсипва се внимателно върху желатиновия слой и отново формата се оставя в хладилник за да стегне.
БЛАТ
Захарта, брашното, какаото и двата вида сода се разбъркват с телена бъркалка.
Яйцето, киселото мляко, олиото се разбиват с телена бъркалка в друга купа, прибавя се и кафето.
Към течната смес се прибавя сухата, разбърква се до хомогенност и се изсипва във форма с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене.
Пече се на 170 градуса за около 20-25 мин или до суха клечка поставена в средата.
Изважда се от фурната охлажда се за няколко минути и се изважда от формата, обръща се и се отстранява хартията. Ако по време на печенето се е образувало капаче, то се отстранява с нож до изравняване на блата. С помощта на чаша с диаметър 7.5 - 8 см се изрязва дупка точно по средата. Блатът се поставя отгоре върху белия крем в другата форма.
Формата със сладкиша се поставя в купа с гореща вода за не повече от 1 до 2 сек, за да се отлепи желатиновата смес и се обръща върху сервизна чиния.
Източник: Хр. Колева Животът може да е вкусен.
Забележка: Представям рецептата така, както е представена от г-жа Колева, но ще направя мои малки забележки, а те са:
- По рецепта формата, в която се поставя желатиновата смес, не се намаслява, но когато работя с желатин винаги много леко с домакинска хартия правя един слой с неутрална мазнина, така по-лесно се изважда всеки желатинов сладкиш. Това е само съвет;
- Тортата я работих за първи път и според мен, за да се получи по-добър контраст между желатина и цветовете на люляка, е добре, след като се прецеди водата с лимона (350 мл) и се добави захарта и желатинът и се налее във формата, да се остави на стайна температура и още докато е течна сместа, да се добавят свежи цветове от люляк и листа мента, така няма да се попарят и ще останат свежи;
- За да не се получи капаче при изпичането на блата при следващ път, ще добавя само по 1/4 ч.л .сода и бакпулвер;
- В кръглата ребрована форма излях повече от 1/3 от сместа, това е по моя преценка;
- При приготвянето на белия крем по рецепта не е посочена захар, може би е изпусната, но в описанието има, а то е жълтъците се разбиват със захарта и ... - добавих от себе си 2 с.л. захар и според мен са напълно достатъчни;
- Когато сладкишът е готов за обръщане, първо е добре внимателно с много тънък нож да се мине по ребрована част на формата, за да се отлепи по-лесно при обръщане върху поднос;
Люляковата торта е много красива, лека и приятно свежа за топлото време.
Коментари