Начин на приготвяне
Приготвяне на блатовете за форма 20-22 см. Разбийте белтъците на сняг. Добавете захарта и продължете да разбивате. Накрая добавете брашното и смлените орехи. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да не спаднат белтъците.
Разделете сместа на три части и изпечете три блата. Всеки блат печете на 170 градуса около 15-20 минути. Оставете да се охладят.
Приготвяне на жълтия крем. Разбийте жълтъците със захарта. Към тях добавете брашното и 1/3 от млякото. Останалото мляко кипнете и го прибавете на тънка струя към жълтъците.
Върнете сместа обратно в тенджерката и бъркайте, докато се сгъсти. Добавете ванилията и свалете от котлона. Покрийте крема с фолио, за да не хваща коричка. Оставете да се охлади напълно.
Разбийте маслото и към него прибавете вече охладения крем. Разбийте хубаво до гладкост. Оставете крема в хладилника.
Пригответе крокана, като карамелизирате захарта и към нея добавете орехите (едро нарязани). Изсипете сместа в плитка чиния, застлана с хартия за печене. Оставете хубаво да изстине. След това го натрошете с помоща на точилка или чукче.
Пригответе втория крем, като разбиете сметаната със захарта и към нея добавите 2/3 от крокана (отделете 1/3 от сметана за измазване на тортата). Разбъркайте внимателно.
Сглобете тортата, като поставите един блат в подходяща чиния/поднос. Намажете с 1/3 от жълтия крем. Върху него разпределете 1/3 от сметановия крем. Сложете втори блат, пак жълт крем и сметанов. Покрийте с третия блат, крем и измажете тортата със заделената сметана.
За глазурата загрейте сметаната. Прибавете шоколада и бъркайте, докато се разтопи.
Оставете леко да се охлади и залейте ореховата торта. Оставете за една нощ в хладилника. На следващия ден, поръсете с крокан и по желание може да направите крамелени фигурки.
Ако украсявате с карамелени фигурки, сложете ги непосредствено преди сервиране, защото ще се разтопят.
Тортата Chefdome е готова.
Адаптирано от Елза Стоянова.
Коментари