Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Цял печен на фурна питомен заек

Цял печен на фурна питомен заек

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Цял печен на фурна питомен заек3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
260 мин.
Общо
305 мин.
Порции
8
"Който замръкне в гората, намира мястото си в тавата"

Необходими Продукти

  • заек - 1. 5 - 2 кг (изчистен питомен)
  • пушено свинско месо - 250 г бекон или гърди
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • бульон - 2 ч.ч. пилешки или телешки
  • растителна мазнина - 4 с.л.
  • бяло вино - 1 ч.ч. сухо
  • лимони - 1 бр.
  • ябълки - 1 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • чушки - 1 червена
  • целина - 2 едра стръка
  • картофи - 8 средни
  • моркови - 2 едри
  • розмарин - клонче
  • джоджен - 1 стрък
  • девесил - 1 стрък
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се осолява отвътре и отвън и се натрива с 2 с.л. от мазнината, червения пипер и сока от половината лимон.

В останалата мазнина се задушават нарязаните пушено месо, ябълка, лук, чушка и целина. Добавят се оризът, бульонът, сокът от лимона и черния пипер.

Оставя се да къкри докато оризът поеме. Заекът се напълва с плънката и се зашива добре. Поставя се в подходяща тава, добавят се виното, розмаринът, джодженът и девесилът. Завива се плътно с алуминиево фолио.

Пече се в предварително загрята фурна на 140 градуса за 4 часа, като след първите 2 часа се добавят обелените цели картофи и нарязаните по дължина и напряко на две моркови, като се посолява.

Маха се фолиото и заекът се пече още 15-20 минути на 200 градуса като се залива със соса.

Целият печен на фурна питомен заек е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: