Начин на приготвяне
ПАЛАЧИНКИ
1. С телена бъркалка в купа се разбърква брашното, захарта и солта. На порции се прибавя млякото със стайна темпратура при непрекъснато разбъркване. Прецежда се. Добавя се и половината от маслото - 20 г разтопено. С другата половина ще се изпържат палачинките, като се добавя по-малка бучка преди да се налее от сместа в тигана.
Палачинките трябва да са тънки, затова не се препълва черпака, около 4 до 5 с . л. е достатъчно.
Готовите изпечени палачинки се подреждат в чиния една върху друга, като преди са се постави отгоре следващата, долната се намазва с мъничко масло. Захлупват се и се оставят на топло.
КИФЛИ БРИОШ
Тава - мъфин форма, и 12 бр. книжни капсули за всяка кифла. Работи се с миксер. Фурна 175 градуса.
В топлото мляко се разтваря маята с щипка захар и се оставя да шупне. В купата на миксера се слагат яйцата, предварително разбити с вилица, и настърганата лимонова кора. Разбърква се и на порции се добавя брашното, захарта и солта.
Пуска се миксерът на бавни обороти за около 3 до 4 мин за да се смесят продуктите и без да се спира се прибавя маслото на кубчета. Разбива се на средни обороти за около 5 до 6 минути или докато всичкото масло се усвои. Тестото ще бъде гладко и силно лепкаво. Прехвърля се в дълбока леко намаслена купа с масло, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ.
На сутринта се изважда върху набрашнен плот, дели се на 2 равни части. Едната част се премесва, а другата се връща обратно в хладилника. Ако тестото започне да лепи се връща обратно в хладилник за няколко минути, за да се стегне. Работи се със студено тесто.
Парчето тесто се премерва на кантраче и се дели на парчета, всяко по около 80 г. Всяко парче тесто се оформя на гладка топка върху плот, а после на къс цилиндър, като в единия край, 1/3 от цилиндъра, се изтънява с помощта на страничната част на дланта, да се прищипе, а в другата част на цилиндъра се прави дупка с пръсти и вратлето на Бриоша се промушва през дупката отгоре, да бъде като дебело капаче.
С длани се оформя топката тесто и се поставя в книжните капсули или директво в металните гнезда на мъфин формата, които ще трябва предварително да се намаслят. Намазват се с разбитото яйце, оставят се да втасат отново да 30 мин. Втасалите бриоши отново се намазват с яйце и се поръсват със захар на перли и канелена захар. Останалата част от тестото се работи по същия начин.
Пече се на 175 градуса за около 20 - 25 минути или до златисто. Кифлата Бриош по принцип е без пълнеж, може да се поръси с пудра захар. Големината на всеки Броиош е по избор, може да се поставят в книжни капсули или в голяма кръгла тавичка.
КОРНЕТИ ( CORNETTOS)
В купата на миксера се изсипва брашното, захарта и солта, разбъркват се. Добавя се зехтинът и се размесва. Маята се разтваря в топлата вода и се прибавя. Разбърква се цялата смес за около 2 мин на ниска скорост на миксера. Купата се покрива с фолио и се оставя за 10 мин. След това отново се размесва с бъркалките за тесто за около 2-3 мин да се получи гладко тесто. Тестото се прехвърля в леко намаслена купа със зехтин, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 60 минути.
Готовото втасало тесто се изважда върху плот поръсен с малко брашно, оформя се на груб квадрат и се дели на 4 части. Всяко парче се дели на 3 равни части, общо ще бъдат 12 бр. с тегло около 100 г.
Всяка част тесто се оформя на топка и се покриват с фолио. Всяко парче тесто се разточва върху малко брашно на правоъгълник 30/9 см. Разрязва се по диагонал, ще се оформят две парчета тесто и всяко се завива на кифла като кроасан.
Подреждат се в тава покрита с хартия за печене, покриват се с фолио и се оставят да втасат за 40 мин. Пече се на 200 градуса за около 20-25 мин.
КАПУЧИНО
Пълномасленото мляко се нагрява до 55 градуса, разбива се на пяна в стоманен съд/купа. Приготвя се късо кафе еспресо, около 40 мл и се поставя на дъното на чашата. Добавя се малко от млякото, като се задържа пяната с шпатула. Когато чашата е почти пълна се добавя и останалата пяна мляко. Поръсва се с канела и настърган шоколад.
............................................
Разбира се, че в отделните райони на Италия закуската може и да е съвсем различна, но в общи линии е една, която се определя като национален стил.
Италианците имат две закуски, една сутрешна т. нар. Colazione между 07 ч -10 ч., която винаги е сладка закуска. Тук в тези часове се предлагат и бишкоти, те са фаворит, но това са от онези бишкоти, може да са с бадеми, лешници, сухи плодове, които са за топене в капучиното, или в черното кафе, кафето е задължително. При италианците шоколадът е основен продукт за една добра закуска.
Извън традиционното меню може да се поднесе дебел резен хляб с малко сирене Рикота или меко Маскарпоне. Моцарелата е предпочитана за обяд.
Следобедната закуска - Merenda от 15 ч - 17 ч се състои от топло мляко с малко мед, кисело мляко с плодове , може да се хапне малко прошуто, домати, яйца варени или пържени, но не и бъркани, хляб с чесън и зехтин или втрит домат с чесън в хляб и отново тънка струйка зехтин.
Коментари