Начин на приготвяне
Почиства се агнешкият комплект и се измива добре, слага се да се вари. Когато е полуготов се посолява и доварява.
Изважда се да се охлади и се нарязва на ситно. В голям съд се запържва лукът, измит и нарязан, добавят се нарязаните дроб, сърце, бъбреци и друти.
Задушава се за 10 минути и се подправя с останалите съставки. Обърква се добре и се оставя да се охлади.
Така приготвената и охладена подробица се пълни в агнето, зашива се и се свива, за да се вържат краката на агнето.
Приготвя се голяма тава и дълбока-поне 12-14 см., защото на дъното се поставят дебели клонки от черница (измити и обелени от кората).
Въху тях поставяме вече вързаното агне и го намазваме обилно с маста, която сме приготвили преди това.
Взима се дебела хартия за опаковане, която мокрим и с нея завиваме добре агнето и нанасяме дебел слой сол, върху нея още една, пак намокрена и отново посолена обилно със сол.
Как се прави трап? Изкопава се дупка, по-голяма от тавата, и дълбока 1 метър, в нея се пали огън и се горят дървета в продължение на 3 часа.
Самият трап трябва да се нагорещи като пещ. Половината от въглените се изваждат и върху другата част се спуска тавата с агнето, като непосредствено преди това наливаме на дъното 2 литра вода.
Върху хартията слагаме голям капак или голяма дебела ламарина, защото разпръсваме останалите въглени. Този трап се покрива с друга ламарина и се замазва с глина. Пече се 5 часа.