Агне печено в трап

Агне печено в трап1 / 2
04/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
420 мин.
Общо
480 мин.
Порции
9

Необходими Продукти

  • агне - 1 цяло агне ( + целият комплект от агнето)
  • зелен лук - 2 връзки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • джоджен - три стръка само листата
  • сминдух - 2 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • олио - за запържване на пълнежа за агнето
  • мас - 3 - 4 с.л. за намазване на агнето (+червен пипер и сол)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиства се агнешкият комплект и се измива добре, слага се да се вари. Когато е полуготов се посолява и доварява.

Изважда се да се охлади и се нарязва на ситно. В голям съд се запържва лукът, измит и нарязан, добавят се нарязаните дроб, сърце, бъбреци и друти.

Задушава се за 10 минути и се подправя с останалите съставки. Обърква се добре и се оставя да се охлади.

Така приготвената и охладена подробица се пълни в агнето, зашива се и се свива, за да се вържат краката на агнето.

Приготвя се голяма тава и дълбока-поне 12-14 см., защото на дъното се поставят дебели клонки от черница (измити и обелени от кората).

Въху тях поставяме вече вързаното агне и го намазваме обилно с маста, която сме приготвили преди това.

Взима се дебела хартия за опаковане, която мокрим и с нея завиваме добре агнето и нанасяме дебел слой сол, върху нея още една, пак намокрена и отново посолена обилно със сол.

Как се прави трап? Изкопава се дупка, по-голяма от тавата, и дълбока 1 метър, в нея се пали огън и се горят дървета в продължение на 3 часа.

Самият трап трябва да се нагорещи като пещ. Половината от въглените се изваждат и върху другата част се спуска тавата с агнето, като непосредствено преди това наливаме на дъното 2 литра вода.

Върху хартията слагаме голям капак или голяма дебела ламарина, защото разпръсваме останалите въглени. Този трап се покрива с друга ламарина и се замазва с глина. Пече се 5 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: