Начин на приготвяне
Разтопете маслото и с около 1 с.л. от него подмазнете формите за мадленките. Оставете формата в хладилник за 15 минути, за да се стегне маслото.
Разтопете отделно шоколада на водна баня. Щом се разтопи отнемете от котлона, но го оставете в топлата водна баня.
Смелете лешниците с 1/3 от захарта. Прехвърлете сместа в малка купа и разбъркайте с брашното.
Отделно разбийте белтъците с 1 капка прясно изцеден лимонов сок на най-висока скорост на миксера. Разбиването трае около 30 секунди - докато се получи бяла и пухкава пяна. Добавяйте постепенно останалата захар и разбивайте интензивно и бързо, докато се получат твърдите характерни белтъчени връхчета.
Ако разбиването на белтъците продължи много дълго, това може да възпрепятства запазването на характерната за мадленките форма при печене.
Добавете лешниковото брашно към белтъците и постепенно объркайте. Добавете и разтопеното масло, което трябва да е със стайна температура. Най-накрая объркайте с топличкия шоколад и ванилията.
Оставете сместа за 10 минути в хладилник, за да стегне. Извадената от хладилника форма за мадленките се набрашнява. Разпределете сместа във формите до 2/3 от височината им.
Изпечете мадленките за 15 минути в предварително загряна на 190-170 градуса фурна. Оставете готовите бисквитки да се охладят преди да ги отделите от формата. Отлични за следобедно кафе или чай.