Гергьовско агне в трап

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432401401654
Гергьовско агне в трап1 / 2
09/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
330 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • агне - около 20 кг
  • агнешко було
  • картофи - 1 - 2 кг
  • агнешки дреболии - комплект
  • пресен лук - 7 връзки
  • олио - 3 ч.ч.
  • гъби - 1/2 кг
  • ориз - 1 кг
  • джоджен - пресен
  • бульон - 1 л от варенето
  • стафиди - 200 г
  • червен пипер - 2 с.л.
  • кимион - 1 с.л.
  • девесил - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • краве масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дреболиите се почистват, измиват и варят около 30 минути. Режат се на дребно и се задушават с мазнината. Прибавят се нарязаните гъби, лук, джодженът, магданоз, ориз, червен пипер, девесил, магданоз, стафиди и бульон. Подправя се с кимион.

С така приготвената плънка се пълни агнето и се зашива.

Агнето предварително трябва да е осолено отвътре.

В тава се слагат на разстояние дървени пръчици и върху тях се поставя агнето, за да не залепне. Върху агнето се разпределят резенчета краве масло и се покрива, колкото е възможно, с булото, а около него в тавата се редят цели обелени картофи.

С тавата се слага в трап, в който предварително е горял огън в разстояние на 4-5 часа. Трапът се покрива с ламарина, а тя се замазва с кал, в която има сол, за да не се напуква.

Отгоре върху ламарината се пали огън и се поддържа по време на печенето, което продължава 5-6 часа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: