Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Солунска баница с пресен лук и сирене

Солунска баница с пресен лук и сирене

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5576k2k6
Солунска баница с пресен лук и сирене3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Всички пътища водят към ... Солун, защото знаете ли там каква разкошна баница с пресен лук и сирене правят"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • краве масло - 30 - 40 г
  • пресен лук - 3 - 4 връзки
  • риган - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 4 - 5 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • краве сирене - 400 г
  • зехтин - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В равни количества зехтин и масло се запържват нарязаните на тънки колелца лук за 5-6 минути под капак на тих огън.

Овкусява се с малко риган и се охлажда, като се налива студеното прясно мляко.

Когато е охладен лукът, прибавяме яйцата и натрошеното сирене.

Кръгла тава се маже със зехтин. Взимат се две кори между тях се мажат със зехтин.

В единия край се поставя от плънката и се навива на руло. Всяко руло се поставя в тавата от средата на тавата към края.

Продължава се по същия начин, докато свършат корите и плънката.

Витата баница се пече в предварително загрята фурна около 180 градуса до зачервяване около 40-50 минути.

Солунската баница с пресен лук и сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веско Иванов
Веско Иванов
Любима на солунските братя. Прави се около 24 Май. Дори гърците я ядат.
09.06.2019 15:26
Яница Николова
Яница Николова
Вкусотия!
04.06.2018 22:10
1
Петя
Петя
Изключително вкусна и свежа баница! Благодаря за рецептата!
12.05.2018 00:08
1