Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Първомайска лазаня

Първомайска лазаня

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5576k2k6
Първомайска лазаня
Снимка: Мина Димитрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 300 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • зехтин - 1 с.л.
  • плънка
  • телешка кайма - 300 г
  • кисели краставички - 4 бр.
  • кашкавал - 300 г
  • сос
  • домати - 1 буркан
  • печени пиперки - 2 бр. червени
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 3 - 4 стръка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • розмарин
  • босилек
  • риган
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • червено вино - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За плънката:

Каймата се запържва, киселите краставички се нарязват на ситно.

За тестото:

Разбиваме яйцата, добавяме солта, зехтина и брашното. Омесваме тесто и го оставяме да почине, докато се приготвя сосът. Тестото трябва да е леко лепкаво.

В сгорещеното олио за около 20 секунди се пасират нарязаните лук и печени червени пиперки, нарязани на ситно. Поръсва се с червения пипер.

Деглазира се с виното и се оставя да изври. Добавят се пасираните домати, подправя се и се оставя да ври на тих огън около 15 минути. Тестото се разделя на три части и се разточва на много тънка кора, като се поръсва обилно с брашно.

Оформя се на правоъгълна кора, от която се изрязват малки правоъгълници с размер педя на четири пръста. Пускат се по 3-4 в тенджера с подсолена вода, която е на точката на кипене. Когато изплуват, се вадят и се потапят в леденостудена вода, а след това се вадят и се редят върху чиста кухненска кърпа.

Ако е необходимо да се редят една върху друга, се поръсват със зехтин, за да не се залепят.

В правоъгълна тава се разпределя малко сос, редят се кори, върху тях плънката, върху нея кори, сос, плънка. Най-отгоре се завършва с кора, върху нея сос и резени кашкавал.

Лазанята се пече се при 180 градуса за около 30 минути в предварително загрята фурна. Тавата е покрита с фолио. Пече се, докато набъбнат корите.

Престоява 10 минути след печене, за да отдръпне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: