Начин на приготвяне
Разтопява се маслото.
Бисквитите се смилат или натрошават на ситно като галета. Размесват се бисквитите с разтопеното масло, за да се получи плътен блат, и се оформя блат във формата и по час от стените. Оставя се в хладилник да престои, за да се втвърди.
Ако е необходимо се увеличава маслото, за да се захванат добре бисквитените трохи. Маслото може да се замени и с маргарин.
Жълтъците се разбиват за 7-8 минути до побеляване със захарта и към тях на тънка струйка при непрекъснато бъркане се добавя кипнато прясно мляко 150 мл.
Полученият крем се сгъстява на водна баня, като се бърка непрекъснато. Когато се охлади, към този крем се прибавя разбитата с останалото мляко 120 мл сметана, настърганата кора от лимон, сока от лимон и предварително накиснатия и разтопен на водна баня желатин.
Бърка се в една посока внимателно, да не се загуби пухкавината на крема.
Върху охладения и захванат блат се изсипва половината от крема, редят се нарязаните на кръгчета банани, поръсва се с настърган шоколад, разстила се останалият крем, поръсва се с останалия шоколад.
Сладкишът се покрива с фолио и престоява няколко часа в хладилник преди консумация.