Начин на приготвяне
Приготвяме основата за пая, като смесваме в купа брашното, 2 лъжици от захарта, яйцето и нарязаното на кубчета омекнало масло.
Когато се заформи тесто, добавяме две лъжици студена вода. Полученото маслено тесто оставяме в купата, покриваме с кърпа и оставяме в хладилника за около 30-40 мин.
Тиквата, която е изпечена и охладена предварително, пасираме до гладкост. Останалата захар разбиваме с две яйца. Добавяме ванилията, малко канела, млякото и сметаната и разбиваме отново.
Разстиламе тестото във форма за пай. Правим няколко дупки с вилица и слагаме отгоре хартия за печене.
Поставяме по-малко форма отгоре, за да се изпече равномерно тестото и да не се надигне.
Печем за 8-9 минути на 180 градуса. След това махаме втората форма или тежестите, ако използваме такива, и печем тестото открито за още 5-6 минути.
Изсипваме сместа за пая върху основата и печем за 40-45 минути на 170 градуса.
Поднасяме пая изстинал, поръсен с печени орехи и пудра захар.
Тиквеният пай със сметана и орехи е много вкусен.