Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пърленки с лук, спанак и извара

Пърленки с лук, спанак и извара

Пърленки с лук, спанак и извара
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
02/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"С лук, разбира се, така се правят най-вкусните пърленки"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • вода - 200 мл хладка
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая суха - 7 г
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1 щипка
  • ръжено брашно - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч. бяло
  • олио - 3 с.л.
  • плънка
  • извара - 150 г
  • пресен лук - 3 стръка
  • спанак - 2 шепи замразен
  • масло - и олио за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята в хладката вода със захарта и когато бухне, с останалите продукти се замесва меко тесто. Намазва се с олио и оставяме една нощ в хладилника. Ако искате, може и веднага да приготвите, след като удвои обема си.

Разделя се втасалото тесто на 8-9 части.

Приготвя се плънката, като се смесват в купа извара, нарязан пресен лук и две шепи замразен спанак с щипка-две сол. Разбъркваме, да се смесят продуктите. Всяко топче тесто се разточва на малка кръгла питка.

Поставя се отгоре плънка и краищата се събират в средата, като се притиска с пръсти. Обръща се с гладката страна нагоре и леко се доразточва с големина на малка чиния.

Оформените пърленки нареждам върху намазнена табличка. Загрява се тиган, намазан с олио и с незалепващо покритие.

Печем пърленките от двете страни до зачервяване.

Изваждат се в чиния и с четка се намазват с масло.

Пърленките с лук, спанак и извара са готови.

Поднасяме топли с чаша айран - вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: