Начин на приготвяне
Петлетата, измити и почистени, се подсушават.
Пускаме фурната да се загрее до 230°C.
Лукът се нарязва на ситно, чесънът се стрива или счуква и се смесват в голяма купа с маслото, корите от лимон и потокал, къри, сол, черен пипер, сок от лимон и портокал. Трябва да стане като каша, която трябва да охладим.
Петлетата се поставят в тавичка и кожата на гърдите се отлепя с пръсти, като ги подпъхваме между месото и кожата. В тези джобчета слагаме от маслото с лимон и портокал, като оставяме и за намазване отгоре. Връзваме краката с конец или канап и ги слагаме върху решетката на фурната, а нея - върху самата тавичка.
Една водна чаша вода изливаме в тавичката.
Пече се за 45 минути на 200°C, като се полива от време на време със соса от тавичката. Ако водата се изпари, долива се отново. От бутчетата трябва да се отделя бистър сок. Тиквичките се почистват и сотират в мазнина. Готовите петлета се поднасят със сотираните тиквички или салата за сезона, като краката им се отвръзват преди поднасяне.