Начин на приготвяне
Беконът се нарязва на дребно и запържва в сух тиган.
Изважда се, слага се в чиния, а в тигана към мазнината, която е пуснал, се слага кравето масло.
Петлетата се запържват от двете страни до златисто. Изваждат се, поръсват се със сол отвън и отвътре, след което се прехвърлят в керамичен съд (в случая крок пот).
В тигана се слагат нарязаният лук, морков и чесън. След кратко разбъркване се слагат нарязаните на филийки гъби.
След като се запържат зеленчуците, се поръсват с малко брашно и червен пипер, разбъркват се, прибавя се доматеният сос, сол на вкус, суха мащерка, риган, градински чай и половин чаена чаша вода.
След кратко готвене сосът се излива при петлетата. Добавят се запърженият бекон, дафинов лист, цели зърна черен пипери бялото вино.
Съдът за бавно гтвоене се включва на втора степен и френските петлета се готвят три часа.
Бавното готвене прави месото изключително крехко и вкусно.
Сервира се петле по френски с картофено пюре.