Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Малка питка Маргаритка

Малка питка Маргаритка

Малка питка Маргаритка
Снимка: Росица Петрова
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Питка като слънце, питка като цвете, питка, която да приготвите за най-близките си"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • суха мая - 1 пакет (7 г)
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр. (единия жълтък за намазване)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • масло - 40 - 50 г
  • сирене - 150 г
  • сусам - за поръсване
  • мак - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете захарта и 3-4 супени лъжици от брашното. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10-15 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба наръсете солта. Изсипете вътре втасалата мая, зехтина, 1 яйце и един белтък (жълтъка заделете за намазване на питката).

Замесете меко тесто.

Старайте се да не добавяте повече брашно, но месете, докато спре да лепи по ръцете.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло за 30-40 минути, докато удвои обема си.

Разделете готовото тесто на 4 еднакви части и една малка.

Оформете на топчета и разточете всяко (без малкото топче, то ще е центърът на питката) на кръгла кора с диаметър 20-25 см.

Намажете с разтопено масло.

Натрошете сиренето и сложете 1/4 върху всяка кора.

Разрежете през средата, така ще получите два полукръга.

Започнете да навивате от двата края към средата. Ще видите от снимките.

Намаслете тава с диаметър 25 см и наредете в кръг.

В средата сложете малкото топче. Оставете отново да втаса.

Намажете питката с отделения жълтък, който сте смесили с 1 с.л. прясно мляко.

Наръсете с маково семе средата, а по края със сусам.

Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 30 минути до получаване на приятен загар.

Малката питка Маргаритка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: