Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете захарта и 3-4 супени лъжици от брашното. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10-15 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба наръсете солта. Изсипете вътре втасалата мая, зехтина, 1 яйце и един белтък (жълтъка заделете за намазване на питката).
Старайте се да не добавяте повече брашно, но месете, докато спре да лепи по ръцете.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло за 30-40 минути, докато удвои обема си.
Разделете готовото тесто на 4 еднакви части и една малка.
Оформете на топчета и разточете всяко (без малкото топче, то ще е центърът на питката) на кръгла кора с диаметър 20-25 см.
Намажете с разтопено масло.
Натрошете сиренето и сложете 1/4 върху всяка кора.
Разрежете през средата, така ще получите два полукръга.
Започнете да навивате от двата края към средата. Ще видите от снимките.
Намаслете тава с диаметър 25 см и наредете в кръг.
В средата сложете малкото топче. Оставете отново да втаса.
Намажете питката с отделения жълтък, който сте смесили с 1 с.л. прясно мляко.
Наръсете с маково семе средата, а по края със сусам.
Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 30 минути до получаване на приятен загар.
Малката питка Маргаритка е готова.