Начин на приготвяне
В купа се слага водата и олиото, прибавя се пресято брашно. Меси се меко и еластично тесто, докато се появяват балончета.
Разделя се на 3 топки, колкото юмрук, всяка се разточва с точилка - големи колкото една педя.
Намазват се с олио и се оставят да се отпуснат, колкото повече стоят, толкова по-добре, няма да се къса тестото.
През това време се приготвя плънката, като в купа се намачка сиренето с вилица, счупват се яйцата, прибавя се млякото и се разбърква добре.
Всяка питка се раздърпва по посока часовникова стрелка във въздуха после се поставя на масата и се разтегля с ръце. В началото се слага плънка равномерно, разпръсква се олио навсякъде да не се слепват корите.
Преди да се навие, с помощта на покривка се захлупва до някъде, където е пълнежът, и после се навива с покривката, като се надига и кората сама се навива, краищата се загъват и се довършва навиването.
В намазнена тава се навива от края към центъра. Намазва се и се полива с олио обилно. Баницата се пече и пържи едновременно в загрята фурна на 250 градуса до приятен загар.
Веднага след изпичането с ръкохватка се хваща тавата и с дъска се придържа витата баница, за да се изцеди излишната мазнина.
Икономичната вита баница със сирене е готова.