Начин на приготвяне
Първо, ще сварим скаридите. В тенджерка се налива вода, добавя се дафинов лист, сол и чер. пипер и се слага на котлона, когато заври, се пускат скарите и много се внимава с времетраенето. Препоръчително време на варене е между 1 1/2 мин. и 2 мин. Отцеждаме и отделяме в чинийка скаридите.
Идва ред на мидите. Преди да пристъпим към варенето обаче, трябва добре да измием черупките и да отстраним зелените мустачета, с които мидичката е била прикрепена. В никакъв случай не се консумират миди, чиито черупки са отворени, защото съществува риск от натравяне.
Мидите се готвят съвсем бързо. Кулинарната обработка при тях не бива да надхвърля 4-5 минути.
След готовност отделяме в чинийка и накрая варим камарите. Загряваме вода в тенджера и добавяме съответно сол на вкус, 1 дафинов лист и черен пипер. Пускаме калмарите един по един във врящата вода. Всяко калмарче се вари по 10-15 секунди.
Аз ползвам бейби октоподчета от консерва, защото са трудни за намиране иначе.
След като основните съставки за нашето Морско дъно са готови, пристъпваме към глобяване на салатата.
Накъсваме зелена салата, добавяме рукола, няколко маслини, чери домати нарязани на половинки, добавяме скаридите, калмарите, бейби октопода и мидичките се нареждат от страни на чинията, в която се сервира.
Поръсваме с копър (свеж, ситнонарязан). Овкусява се със сол, чер. пипер, лимонов сок и зехтин.
Нашата салатка е готова.
Насладете се на лятна салата Морско дъно :))