Начин на приготвяне
В тази рецепта вложих развихрена фантазия и креативност. Приготвяйки я за пръв път, реших, че плънката и методът на оформяне на тестото внасят безкрайни възможности за нови идеи.
Пресявам брашното, към което добавям солта. Маята разтварям в хладкото прясно мляко, добавяйки към нея захарта и 2 с.л. брашно. Правя кладенче, в което изсипвам активиралата се мая, яйцата, от които съм заделила жълтъка за намазване, и олиото.
Омесвам меко, еластично тесто, което разделям на няколко топчета. Оставям настрана, докато подготвя пълнежа. Настъргвам на едро кашкавала, към който добавям маслините. Към настърганото сирене прибавям част от сусама, предварително запечен.
Шунката нарязвам на кубчета. Към нея можем да добавим и 1/3 от кашкавала. И сега включвате освен фурната и вашето въображение. От топчетата разточвате питки, в които прибавяте от плънката.
Навивате охлювчета, плитки, спирали и каквото ви хрумне. Тъй наречената питка оставям за около 30 мин. на топло, за да удвои обема си. Глазирам с жълтъка и поръсвам със семената. Пека във фурна на 200 градуса, завита с фолио. Вече готова и изпечена, махам фолиото, за да се зачерви питката морско дъно и отгоре.