Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита с плоско дъно

Пита с плоско дъно

Пита с плоско дъно
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
22/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Една пита, която впечатлява не само с вкус, но и с визия"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • сода за хляб - щипка
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 3 - 4 ч.ч.
  • макова семе
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в хладката вода със захарта и оставяме да се активира за 10 минути. В средата на брашното сипваме шупналата мая, киселото мляко с разбита в него щипка сода за хляб, солта, олиото и яйцата, като от тях отделям единия жълтък за намазване на питката.

Замесва се меко тесто и покрито оставяме да втаса за 30-40 минути. Намазва се тава с олио и в нея се поставя втасалото тесто. С намаслени ръце започваме да притискаме от средата към краищата, да се образува плоско дъно, а по края да е издигнато като кант широк 3 см.

Взема се кристална чаша, на която дъното е релефно, и се топи в брашно. Притиска се дъното на чашката в плоската част на питката, да се оформи отпечатък. Оставя се така за 15 минути, да си почине.

После се намазва с разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсваме семената. Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност. Изважда се покриваме с кърпа за 10 минути , после се начупва и поднася.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: