Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладката вода със захарта и оставяме да се активира за 10 минути. В средата на брашното сипваме шупналата мая, киселото мляко с разбита в него щипка сода за хляб, солта, олиото и яйцата, като от тях отделям единия жълтък за намазване на питката.
Замесва се меко тесто и покрито оставяме да втаса за 30-40 минути. Намазва се тава с олио и в нея се поставя втасалото тесто. С намаслени ръце започваме да притискаме от средата към краищата, да се образува плоско дъно, а по края да е издигнато като кант широк 3 см.
Взема се кристална чаша, на която дъното е релефно, и се топи в брашно. Притиска се дъното на чашката в плоската част на питката, да се оформи отпечатък. Оставя се така за 15 минути, да си почине.
После се намазва с разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсваме семената. Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност. Изважда се покриваме с кърпа за 10 минути , после се начупва и поднася.