Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Тиквен крем с карамелизирано семе

Тиквен крем с карамелизирано семе

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432431885
Тиквен крем с карамелизирано семе1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • тиква - 500 г
  • сол - 2 щипки
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • Карамел
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • индийско орехче - 2 щипки
  • бахар - 1 щипка
  • джинджифил - 1/2 ч.л.
  • плодова ракия - 1/2 с.л.
  • За пралин
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • тиквено семе - 1/2 ч.ч. белено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелената и нарязана тиква се слага във вряща подсолена с 2 щипки сол вода да се вари /може и на пара/.

Сварената тиква се пюрира, като постепенно се прибавя прясното мляко. Постепенно се прибавят и разбитите с 1/4 ч.ч. захар, яйца, канела, индийско орехче, бахар и джинджифил и накрая плодова ракия.

Разбърква се добре и се разпределя в купички, в които преди това е разпределена карамелизираната захар. Пече се при 150 градуса на водна баня. Да не се допуска завирането на водата, защото кремът става шуплест.

Пралин - Тавичка покрита с алуминиево фолио се държи на топло. В купа се карамелизират водата и захарта. Когато се получи карамел се изсипват обелените семки и се бърка много добре.

Изсипва се на тънък пласт върху фолиото. Когато изстине се начупва и с него се поръсва крема, който е изваден от купичката в чиния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: