Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Арабска баница

Арабска баница

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Арабска баница
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
12
"Кой да предположи, че е толкова вкусна - непременно я опитайте"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г
  • масло - 80 г
  • яйца - 3 бр. XL (или 4 по - малки)
  • захар - 90 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л. с връх
  • За сироп
  • вода - 500 мл
  • захар - 280 г
  • лимони - 1/2
  • ванилова захар - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварете сиропчето от изброените продукти. Използвайте само кората на лимона и малко от сока. Варете около 10 -12 минутки и оставете да се охлади.

Разбийте яйцата със захарта, щипка сол и добавете лимоновия сок - 1 лъжичка и пресятото с бакпулвера брашно. Доразбийте за кратко до хомогенна пухкава смес.

Разтопете маслото и намазнете дъното на тавичка. Застилайте с една кора, намазвайте я с масло с помощта на кухненска четка и отгоре слагайте друга кора, върху която разпределете от яйчената смес - 5-6 лъжички.

Поставяйте следваща кора, която мажете само с масло, после втора с плънка - и така до привършване на продуктите.

Хубаво е да не притискате корите, а даже да ги оставяте леко нагънати, за да има място да бухва плънката.

Изпечете в загрята на 180°C фурна до златисто и горещата баница залейте с изстиналия вече сироп, от който извадете лимоновите кори.

Покрийте с кърпа и оставете да изстине напълно и сиропчето да се поеме добре.

Да ви е сладко!

Арабската баница е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: