Начин на приготвяне
Картофите се сваряват цели и необелени в студена вода. Обелват се и се пюрират. Добавя се сол, индийско орехче, олио, яйце, брашно и се размесва добре.
На добре набрашнен плот се оформя дълго и тънко руло като наденичка. Режат се еднакви парчета /ньоки/, по желание се декорират с вилица и се потапят във вряща вода, в която има мазнина за около 2 минути.
Когато изплуват, се вадят и се потапят в съд с ледено студена вода. Вадят се и се отцеждат. Редят се в общ или индивидуални съдове, поливат се с гъбения сос, поръсват се със ситно нарязан домат, поръсва се с мащерка, след това със сметана и накрая настъргания кашкавал. Пече се до зачервяване при 200-220 градуса.
Гъбен сос:
Нарязаните гъби се пържат в смес от масло и зехтин. Добавя се нарязаният лук. Поръсва се с брашно и леко се запържва.
Налива се виното и се бърка енергично. Подправя се с черен пипер, сол и се добавя прясното мляко.