Начин на приготвяне
Отначало се чудех за названието на рибата, защото в моя град я наричаме якбълък или смадок и сега като знам каква е всъщност, мога да предложа тази рецепта.
Рибата се почиства от люспи перки, изкормва се и се измива добре.
Попиваме водата от нея и я посоляваме със сол и черен пипер отвън и отвътре. Приготвяме си тавичка, в която ще печем. Можем да ги загънем по отделно, а може и да застелим дъното и да оставим за отгоре да прихлупим и увием добре рибата.
Магданоза нарязваме, чесъна скълцваме и смесваме с 1 с.л. олио, разбъркваме добре и сока от 1/2 лимон.
С тази смес пълним корема на рибата, завиваме във фолиото отвсякъде и печем в сгорещена фурна на 200°C за 30 мин.
Изваждаме тавичката, махаме горното фолио или го разрязваме и отвиваме и запичаме още 6-7 мин да се зачерви.
Ако рибата е доста голяма - от 4-5 кг нагоре, такава риба се дере, защото има много дебела кожа.
Сервира се с пържени картофи или печени и салата според сезона.