Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печена сулка във фолио на фурна

Печена сулка във фолио на фурна

Печена сулка във фолио на фурна2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
135 мин.

Необходими Продукти

  • сулка - 1 бр. голяма бяла риба или 2 - 3 по - малки
  • магданоз - 1 голяма китка
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • сол - за натриване на рибата
  • черен пипер - за поръсване на рибата
  • олио - 3 с.л.
  • лимони - 1/2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отначало се чудех за названието на рибата, защото в моя град я наричаме якбълък или смадок и сега като знам каква е всъщност, мога да предложа тази рецепта.

Рибата се почиства от люспи перки, изкормва се и се измива добре.

Попиваме водата от нея и я посоляваме със сол и черен пипер отвън и отвътре. Приготвяме си тавичка, в която ще печем. Можем да ги загънем по отделно, а може и да застелим дъното и да оставим за отгоре да прихлупим и увием добре рибата.

Магданоза нарязваме, чесъна скълцваме и смесваме с 1 с.л. олио, разбъркваме добре и сока от 1/2 лимон.

С тази смес пълним корема на рибата, завиваме във фолиото отвсякъде и печем в сгорещена фурна на 200°C за 30 мин.

Изваждаме тавичката, махаме горното фолио или го разрязваме и отвиваме и запичаме още 6-7 мин да се зачерви.

Ако рибата е доста голяма - от 4-5 кг нагоре, такава риба се дере, защото има много дебела кожа.

Сервира се с пържени картофи или печени и салата според сезона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: