Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с прясно зеле

Сарми с прясно зеле

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Сарми с прясно зеле2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
25 бр.

Необходими Продукти

  • кайма - 300 г телешка + 200 г свинска
  • ориз - 250 мл дребнозърнест
  • лук - 1 - 2 глави
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • сминдух
  • чубрица
  • босилек
  • черен пипер
  • червен пипер - 3 щипки
  • сол
  • зеле - листа, прясно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте малко мазнина и запържете скълцания лук. Добавете ориза и долейте 250 мл гореща вода. Овкусете със сол и доматеното пюре и бъркайте, докато оризът абсорбира течността.

Добавете каймата и подправките и бъркайте, докато каймата се раздроби.

Разрежете зелете през средата, така че да се получат две полукълба - горно и долно. Долното с по-грубите листа използвайте за други ястия или салата, а горната слжоете да се вари в подсослена вода за около 7 минути.

Извадете и отцедете зелето и отделете листата му. При нужда се почистват по-груби части и с тях се завиват сарми. Подреждайте ги в тенджера с няколко зелеви листа на дъното.

Залейте подредените сарми с малко олио и 200 мл гореща вода, в която сте разтворили доматено пюре. Долейте още вода, колкото да покрие до предпоследния ред.

Сложете една чиния отгоре и сложете сармите с прясно зеле да се варят на среден огън до пълно омекване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка: