Начин на приготвяне
Загрейте малко мазнина и запържете скълцания лук. Добавете ориза и долейте 250 мл гореща вода. Овкусете със сол и доматеното пюре и бъркайте, докато оризът абсорбира течността.
Добавете каймата и подправките и бъркайте, докато каймата се раздроби.
Разрежете зелете през средата, така че да се получат две полукълба - горно и долно. Долното с по-грубите листа използвайте за други ястия или салата, а горната слжоете да се вари в подсослена вода за около 7 минути.
Извадете и отцедете зелето и отделете листата му. При нужда се почистват по-груби части и с тях се завиват сарми. Подреждайте ги в тенджера с няколко зелеви листа на дъното.
Залейте подредените сарми с малко олио и 200 мл гореща вода, в която сте разтворили доматено пюре. Долейте още вода, колкото да покрие до предпоследния ред.
Сложете една чиния отгоре и сложете сармите с прясно зеле да се варят на среден огън до пълно омекване.