Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Бирени Мезета»Мариновани Калмари на Плоча

Мариновани Калмари на Плоча

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Мариновани Калмари на Плоча
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
30/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
23 мин.
Порции
2
"Тържествено обещаваме само това да хапваме през цялото лято - калмари и бяло вино"

Необходими Продукти

  • калмари - 500 г
  • зехтин - 180 мл
  • сол - 2 щипки
  • магданоз - 1 щедра шепа, свеж
  • чесън - 3 скилидки
  • лимони - 1 и 1/2
  • черен пипер - на вкус
  • подправки по избор
  • естрагон - 1 щипка
  • копър - 1 щипка
  • мента - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете морските дарове от вътрешностите и прозрачният гръбнак, като обърнете тубичката, за да ви е по-лесно. Отрежете с кухненска ножица очичките, намиращи се в основата на пипалата. Ако сте закупили калмарите почистени, преминете към следващата стъпка директно.

По желание може да ги оставите цели или да нарежете на пръстени. Ако са от големите туби, по-добре ги нарежете.

Измийте и оставете върху хартия, която да абсорбира излишната вода.

Сложете скилидките чесън, магданоза, зехтина, черния пипер, сока от 1 лимон и солта във висок съд и пасирайте. По желание добавете и от останалите препоръчани подправки.

Заделете част от сместа, а в останалата накиснете калмарите и оставете да се мариноват за 2-3 часа в хладилник.

Загрейте плочата на максимален огън и отцеждайки поставяйте морските дарове да се запекат за кратко, разбърквайки, ако са нарязани, или обръщайки ги, ако са цели. Щом получите апетитен загар, извадете в чиния и залейте със заделения сос/марината.

Гарнирайте с лимон и поднесете топли с чаша бяло вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: