Начин на приготвяне
Почистете морските дарове от вътрешностите и прозрачният гръбнак, като обърнете тубичката, за да ви е по-лесно. Отрежете с кухненска ножица очичките, намиращи се в основата на пипалата. Ако сте закупили калмарите почистени, преминете към следващата стъпка директно.
По желание може да ги оставите цели или да нарежете на пръстени. Ако са от големите туби, по-добре ги нарежете.
Измийте и оставете върху хартия, която да абсорбира излишната вода.
Сложете скилидките чесън, магданоза, зехтина, черния пипер, сока от 1 лимон и солта във висок съд и пасирайте. По желание добавете и от останалите препоръчани подправки.
Заделете част от сместа, а в останалата накиснете калмарите и оставете да се мариноват за 2-3 часа в хладилник.
Загрейте плочата на максимален огън и отцеждайки поставяйте морските дарове да се запекат за кратко, разбърквайки, ако са нарязани, или обръщайки ги, ако са цели. Щом получите апетитен загар, извадете в чиния и залейте със заделения сос/марината.
Гарнирайте с лимон и поднесете топли с чаша бяло вино.
Добър апетит!