Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Панакота»Млечна панакота с ягодово кули

Млечна панакота с ягодово кули

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Млечна панакота с ягодово кули
Снимка: Даниела Русева
3 / 6
05/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Летен десерт, който носи нежна наслада с всяка хапка"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 4 с.л.
  • ванилена захар - 1 бр.
  • желатин - 10 г
  • студена вода - 4 с.л.
  • за ягодовото кули
  • ягоди - 250 г
  • захар - 4 с.л.
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този лесен и бърз десерт е много приятен за топлото време.

Загрейте прясното мляко на котлона в малък съд заедно със захарта. Разбъркайте да се разтопи захарта, без да завира млякото. Отдръпнете от огъня и оставете да се поохлади, за да не е горещо. През това време сложете желатина в чашка и залейте със студената вода.

Като набъбне след 5-6 минути, потопете чашата в съд с гореща вода на водна баня и изчакайте желатинът да се втечни. Сипете го в прясното мляко и разбъркайте. Киселото мляко отделно се разбърква да стане гладко без бучки. Налейте прясното мляко към киселото и отново разбъркайте добре.

Разпределете сместа в 4-6 чашки и ги оставете в хладилник за 2-3 часа да се стегне панакотата.

През това време може за гарниране да приготвим ягодовото кули:

Добре узрели ягоди се измиват и нарязват на дребно. Слагаме ги в подходящ съд, добре е да бъде с незалепващо покритие, на умерен огън. Поръсваме със захарта и добавяме малко вода. Разбъркват се от време на време, да се редуцира сместа. Ягодите трябва да омекнат и сместа малко да се сгъсти.

Пасира се, докато е още горещо. Изчакайте да се охлади.

Върху млечния крем във всяка чаша се сипват по три лъжици от ягодовото кули.

За украса боднете по една ягода и бисквита Орео.

Млечната панакота с ягодово кули е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: