Начин на приготвяне
Този лесен и бърз десерт е много приятен за топлото време.
Загрейте прясното мляко на котлона в малък съд заедно със захарта. Разбъркайте да се разтопи захарта, без да завира млякото. Отдръпнете от огъня и оставете да се поохлади, за да не е горещо. През това време сложете желатина в чашка и залейте със студената вода.
Като набъбне след 5-6 минути, потопете чашата в съд с гореща вода на водна баня и изчакайте желатинът да се втечни. Сипете го в прясното мляко и разбъркайте. Киселото мляко отделно се разбърква да стане гладко без бучки. Налейте прясното мляко към киселото и отново разбъркайте добре.
Разпределете сместа в 4-6 чашки и ги оставете в хладилник за 2-3 часа да се стегне панакотата.
През това време може за гарниране да приготвим ягодовото кули:
Добре узрели ягоди се измиват и нарязват на дребно. Слагаме ги в подходящ съд, добре е да бъде с незалепващо покритие, на умерен огън. Поръсваме със захарта и добавяме малко вода. Разбъркват се от време на време, да се редуцира сместа. Ягодите трябва да омекнат и сместа малко да се сгъсти.
Пасира се, докато е още горещо. Изчакайте да се охлади.
Върху млечния крем във всяка чаша се сипват по три лъжици от ягодовото кули.
За украса боднете по една ягода и бисквита Орео.
Млечната панакота с ягодово кули е готова.