Начин на приготвяне
Месото се почиства от кости, измива се, подсушава се, нарязва се на късове, след което се смила 2 пъти в мелачката.
Омесва се добре с подправките, като постепенно се добавя и 1 бутилка газираната вода. Сместа се оставя на хладно за 24 часа.
Отново се омесва, като се добавя и втората бутилка газирана вода. Отново се оставя на хладно за денонощие.
Вече на третия ден, след като сте омесили отново, напълнете сместа в червата, като тук-таме надупчите леко, за да излезе въздухът.
Луканките се държат 3 дни на прохладно място и 5 дни подред се пресоват с точилка. 15 дни се оставят под тежест, след което се окачват да съхнат 30 дни на проветриво място.
Домашната луканка е готова.
Коментари