Начин на приготвяне
Бобът се накисва във вода още от вечерта. На другия ден се отцежда и слага във вода със содата, за да уври по-бързо. Вари се около 20 минути, маха се от огъня и се отцежда.
Налива се около един литър вода и се слага на умерен огън, след като заври се прибавят нарязаните лук, морков и ракия, вари се докато всичко омекне.
Посолява се на вкус. Прибавят се доматите и нарязани джоджен и целина. Ври още около 5 минути и се маха от огъня.
Прави се запръжка, в тенджера се слагат няколко лъжици олио и брашното, бърка се около 1 минута, маха се и се прибавя червения пипер, веднага се слага от чорбата като се разбърква непрекъснато.
После се прехвърля в останалата чорба и се връща на слаб огън за около минута. Нарязват се зелените пресни подправки. Сервира се с гарнитура по избор.
Коментари