Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Чорба от боб с домати и запръжка

Чорба от боб с домати и запръжка

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Чорба от боб с домати и запръжка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"От домашната бобена чорбица с домати по-вкусно няма"

Необходими Продукти

  • боб - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л
  • ракия - 1 с.л
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - по желание
  • домати - около 200 г от консерва
  • сол - на вкус
  • джоджен
  • целина
  • магданоз
  • червен пипер - 1 - 2 с.л.
  • брашно - около 1 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода още от вечерта. На другия ден се отцежда и слага във вода със содата, за да уври по-бързо. Вари се около 20 минути, маха се от огъня и се отцежда.

Налива се около един литър вода и се слага на умерен огън, след като заври се прибавят нарязаните лук, морков и ракия, вари се докато всичко омекне.

Посолява се на вкус. Прибавят се доматите и нарязани джоджен и целина. Ври още около 5 минути и се маха от огъня.

Прави се запръжка, в тенджера се слагат няколко лъжици олио и брашното, бърка се около 1 минута, маха се и се прибавя червения пипер, веднага се слага от чорбата като се разбърква непрекъснато.

После се прехвърля в останалата чорба и се връща на слаб огън за около минута. Нарязват се зелените пресни подправки. Сервира се с гарнитура по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Рецептата е уникална! Бобът стана превъзходен. Ракията придаде малко по-особен вкус, а твърде е възможно да съм сипал малко повече от 1 супена лъжица...Техниката със запръжката е много добра, защото няма как червеният пипер да прегори /а това става за част от секундата/! Адмирации за тази рецепта!
29.06.2019 23:28
2