Начин на приготвяне
До сгъстяване се разбиват яйцата, яйченият ликьор и захарта, добавя се олиото и пресятото брашно, смесено със содата, ванилията и почистените и смлени орехови ядки. Получената смес се разделя на две равни части.
Всяка част се изсипва в кръгла тавичка с диаметър 30 см, на дъното на която е поставена хартия за печене. Блатовете се пекат в предварително загрята до 170 градуса фурна за около 15-20 минути на вентилатор.
Изваждат се и се оставят да се охладят върху решетка. За приготвянето на крема течните съставки трябва да са със стайна температура.
Към течната сметана се прибавя захарта и с миксер се разбива до сгъстяване.
С получения крем се намазват блатовете и се слепват, като всеки се сиропира със сока от компота. Останалата част от крема се разпределя отстрани и върху тортата.
Тортата се декорира с измитите и подсушени плодове и ядки. Оставя се в хладилника поне за 3-4 часа преди сервиране.