Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за здраве с топено и краве сирене

Питка за здраве с топено и краве сирене

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за здраве с топено и краве сирене
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 9
01/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 2 с.л
  • сол - 1 с.л (равна)
  • суха мая - 7 г на Йоткер
  • олио - 5 с.л
  • брашно - 1 кг + 200 г за доомесване
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • топено сирене - 100 г
  • сирене - 100 г краве
  • сусам
  • бадеми - филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 Стъпка: Затоплете прясното мляко, толкова че да ви трае пръста. В керамична или порцеланова купичка сипете около 100 мл, добавете 2 лъжици захар и маята. Разбъркайте да се разтопи захарта, поръсете със брашно около 2 супени лъжици. Покрийте с чиния и оставете да се активира маята.

2 Стъпка: В купа счупете яйцата, отделете единия жълтък за намазване в отделна купичка. При яйцата сипете останалото прясно мляко и олиото. Разбъркайте много добре преди да сипете при брашното.

3 Стъпка: Пресейте една част от брашното и добавете солта, направете кладенче и изсипете разбитите яйца със млякото, след което добавете и активираната мая. С голяма лъжица бъркайте и добавяйте от брашното, като винаги го минавате през ситото. Прехвърлете тестото на плота или масата и започнете да месите, месете до получаване на мехурчета, колкото повече месите, толкова по-добре. Добавяйте от брашното докато получите хубава стегната топка тесто.

4 Стъпка: Намажете тестото с олио и го върнете обратно във купата. Покрийте с домакинско фолио или кърпа, оставете на топло да втаса, минимум тестото трябва да втасва около 30 минути.

5 Стъпка: Оформянето става по следния начин, като разделите тестото на 6 части. Две части от тестото трябва да са около 360 грама. Едната част разточвате на голяма правоъгълна кора, намажете с масло и поръсете със сирене и парченца топено сирене. Ако топеното сирене е много мек, о преди да го използвате, го сложете за кратко във фризера, за да ви е по-лесно да го нарежете. Навийте кората на руло и оставете на една страна. Другата част оформете по същия начин. Другите 2 части претеглете, трябва да са около 250 грама едната. Всяка разточете на елипсовидна кора, която нарежете по средата на тънки ленти, от снимките ще придобиете представа. Оплетете лентите както съм показала, оплетената кора поставете върху рулото. С другата кора по същия начин.

6 Стъпка: Готовите две оплетени рула поставете по края на елипсовидна тава, застлана с хартия за печене. Ако нямате такава тава използвайте обла, визията е почти същата. От другата част тесто разделете на 2 и оформете елипсовидна топка, като другата част разточете на кора и с ролер за тесто оформете решетка, която поставете върху топката. Поставете я по средата на тавата.

7 Стъпка: От последната част тесто разточете кора и нарежете на малки триъгълници, намажете с масло 2 от тях и отгоре сложете по още едно триъгълниче. Общо трябва да са по 3 триъгълника. Направете прорез по средата и промушете върха отдолу нагоре, получените 2 листа сложете, където се съединяват рулата.

8 Стъпка: Покрийте питката и оставете да удвои обема си след което намажете с разбития жълтък с малко мляко, поръсете със семена и сложете да се пече в загрята фурна на 160 градуса. Печете на горен и долен реотан без вентилатор за около 35-40 минути.

9 Стъпка: Извадете питката от фурната и поставете на скара или решетка за да изстине, намажете, ако желаете, с масло за по-мека коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Уникална! Всяка ваша питка е произведение на изкуството. Можем само да се опитваме да подражаваме.
02.06.2018 10:35
1
Покажи всички подкоментари
Яница Николова
Яница Николова
Красива!
02.06.2018 09:28
1
Покажи всички подкоментари
Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Златни ръце имаш, Ваня ! Не може всеки да направи такава чудесна питка !Поздравления !
01.06.2018 19:35
1
1
Покажи всички подкоментари
Aquarius207757
Aquarius207757
Красива и много вкусна изглежда
01.06.2018 15:50
1
1
Покажи всички подкоментари