Начин на приготвяне
Почистете черешите от дръжките и костилките. Пасирайте ги с пасатор. Разтворете две пакетчета в 130 мл студена вода и след като набъбне, го затоплете. Изсипете желатина към черешите. Разбъркайте и изсипете сместа в кръгла, силиконова форма и оставете да се желира.
Разбийте сладкарската сметана до гъст крем. Прибавете и заквасената сметана. Разтворете 1 п. желатин с 50 мл студена вода. След като желатинът набъбне, го затоплете леко на водна баня или в микровълнова печка, като внимавате да не заври. Изсипете течността към сметаната и разбъркайте до хомогенност.
Покрийте дълбока купа със стреч фолио. Изсипете част от сметановия крем. Сложете желираният черешов блат. Наредете отгоре кръглите бисквити. Изсипете и останалата част от сметаната. Захлупете с блата и притиснете.
Поставете купата за около час в хладилник.
Загрейте глюкозата със 100 мл вода, като внимавате да не завира. Отстранете съда от котлона и добавете кондензираното мляко и начупения на малки парченца шоколад. Добавете и 1 пакетче желатин, предварително разтворен по указания по-горе начин.
Бъркайте с бъркалка до еднородност.
С помощта на чиния обърнете бисквитената торта. Внимателно отстранете фолиото. Полейте тортата с вече сгъстилата се и леко желирана глазура.
Поръсете тортата в основата с кокосови стърготини. Гарнирайте със свежи боровинки и отново охладете преди поднасяне.
Тортата с черешово желе и боровинки е готова.