Начин на приготвяне
Мигас е традиционно испанско ястие, приготвяно основно в областите Мурсия, Андалусия, Екстремадура и Арагон.
Говори се, че произхожда от времето, когато овчарите са прекарвали дни в планината и от храната, която им оставала (основно хляб и чоризо) приготвяли това ястие, щом се приберат вкъщи, тъй като е нямало друго.
Смята се също, че Мигас може би произхождат и от времето, когато испанците са били под робство и са правели нещо подобно на арабския кускус магреби, като в християнските територии са го приготвяли от сух хляб и свинско месо, за да го разграничават от арабската и еврейската кухня.
В зависимост от зоната Мигас дел пастор (пастор - овчар, мигас - разронен хляб, трохи) се приготвя с някои малки разлики в продуктите.
Тук ви представям базисната рецепта, която въпреки че изглежда много простичко, е невероятно вкусна и засищаща.
Първо се заемете с хляба, който трябва да е достатъчно сух. Направете го на трохи и го поставете в купа, напръсквайки обилно с вода (около 1 ч.ч.) Оставете така за 1 час.
Чоризото и сланинката (може и месо от вратна пържолка, стига да има повечко мазнина) нарежете на парчета.
Скилидките чесън измийте, без да ги белите, и смачкайте леко с широката част на нож.
Загрейте зехтина и запържете чесъна за кратко да пусне аромата си.
Извадете и сторете същото с чоризото и сланината.
Щом извадите и тях, сипете трохите и бъркайте 3-4 минути или докато видите, че започва да придобива загар. Сложете червения пипер и отново бъркайте около минута.
Върнете чесъна, чоризото и сланинката и отстранете от огъня, оставяйки ястието да престои 3-4 минути, за да поеме хляба всички вкусове.
През това време изпържете яйцата на очи.
Сервирайте в глинени индивидуални съдове, като върху всяка порция поставяте по едно яйце.
Лесно, вкусно и икономично!
Добър апетит!
Съвет: Препоръчвам да оставите жълтъка на яйцето леко течен и да го разпространите по хлебните трохи, които стават още по-разкошни по този начин.
За да продадете лек пикантен вкус, използвайте пикантно чоризо или сухо чушле кайенски пипер.
Коментари