Начин на приготвяне
Почистваме месото, ако е необходимо, от останали костици и го подсушаваме.
Първо запичаме семената от кимиона, за да освободим ароматите им.
Върху дървена дъска поръсваме подправките риган, мащерка, сумак, стритите семена от кимиона, черен пипер и сол.
Овалваме свинските пържоли от всички страни, като с пръсти втриваме ароматите в месото.
В стъклена йена разбъркваме останалите подправки от дъската, като ги смесваме с изцедения лимонов сок и зехтина - 3 с.л. от него. Шалота нарязваме на шайби с дебелина 1/2 см. Подреждаме в марината първо него, а после - свинското месо.
Върху стековете поставяме пак лук и фолираме със фолио за свежо съхранение. Оставяме месото да се маринова за едно денонощие.
Почистваме черешите от костилките и ги нарязваме на ситно в купа.
Шалота нарязваме на ситни зарчета и го сотираме за кратко в кокосовото масло. След като се охлади, го смесваме със сока от лайма, нарязания кориандър и зехтина.
Прибавяме нарязаните череши, фолираме и оставяме за 2 часа в хладилника, за да се смесят ароматите.
Преди термичната обработка месото трябва да е добре темперирано. Изваждаме и черешовата гарнитура.
Тиквичките нарязваме на колелца. В загрят тефлонов тиган запичаме първо маринованите шайби лук.
Тиквичките потапяме в същата марината и ги запичаме, докато се зачервят.
Оставяме гарнитурата близо до котлона, за да я запазим топла до поднасянето на пържолите.
Месото изваждаме от маринатата и го запечатваме на силен огън.
Добавяме виното, покриваме с алуминиево фолио и оставяме на тих огън за още 5 минути.
Сервираме стека с черешовата добавка и гарнитура от тиквички с карамелизиран лук.
Сочният свински стек с гарнитура от череши и карамелизиран лук е готов.
Коментари