Мусака с Юфка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Мусака с Юфка
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
12/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
68 мин.
Порции
8
"От всички мусаки най-обичаме тази, която някой друг ни я приготвил"

Необходими Продукти

  • кайма - 400 г смес
  • юфка - 150 г габровска, препечена
  • лук - 1 глава
  • картофи - 400 г
  • моркови - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр. малка
  • целина - 1 стрък
  • домати - 2 бр. големи
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер на вкус
  • сол - на вкус
  • олио - 60 мл
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • За заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 350 г
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си всички зеленчуци, като доматите и моркова настържете поотделно, а лука, чушката и целината нарежете на ситни кубчета. Картофите направете на едри кубчета.

Загрейте олиото на умерен огън и с щипка сол запържете лука и целината. След 2-3 минути сложете и моркова и чушката и бъркайте още около 4-5 минути.

Сложете и доматите с още малко сол и когато водичката от тях се изпари, но не напълно, сложете каймата и черния пипер и бъркайте, докато стане на трохи. Отстранете от огъня, прехвърлете в тавичка и сложете накълцания магданоз и кубчетата картофи.

Залейте с 300 мл вода, сложете червения пипер и разбъркайте хубаво.

Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 16-17 минути или до полуготовност на картофките.

Извадете тавичката и сипете юфката и още водичка, тъй като ще е почти извряла (около 200 мл) и върнете във фурната за още 10 минути или до пълното омекване на юфката и картофите.

Залейте ястието с разбитите яйца с брашното, солта и киселото мляко и запечете до златист загар на заливката.

Добър апетит!

* Продуктите са за правоъгълна тавичка с размери около 17 на 28 см.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: