Начин на приготвяне
Картофките се измиват под студена вода, подсушават се и както са с обелките се поставят в голяма тенджера.
Целта на голямата тенджера е да има повече пространство при пърженето, за да могат да се изпържат равномерно.
Ако не се разполага с голяма тенджера картофите се поставят на порции. По-големи картофи се разрязват на големи парчета.
Долива се олио повече от 200 мл, по-добре е олиото малко да ги покрива. Тенджерата се затваря плътно с алуминиево фолио и краищата се притискат добре.
С вилица се правят дупки във фолиото на 4-5 места, за да излиза парата. Поставят се на умерен котлон и от време на време се разтръсква сама тенджера, за да може горещото олио да ги облива. Пържи се за около 20 мин.
След това се отстранява фолиото, разбъркват се внимателно с решетъчна лъжица и пърженето продължава до златиска коричка.
Готовите пържените картофки се изваждат с решетъчната лъжица, посипва се по избор - сол на вкус, смлян черен или бял пипер, малко чесън на прах и наситнен копър. Сервират се горещи.
Определено аз ги предпочитам без никакви добавки, освен поръсени със сол.
Пресните пържени картофки на тиган (тенджера) са готови.