Начин на приготвяне
Първоначално яйцата се разбиват със захарта. След това се добавя олиото. След като и то се разбие се добавя киселото мляко.
В отделен съд се смесват брашното, ванилията и бакпулвера като се размешват добре преди да се прибавят към сместа. Брашното и прибавените към него бакпулвер и ванилия се прибавят към сместа постепенно.
След като се сложи цялото брашно сместа се разделя на равни части в два отделни съда. Към продуктите от единия съм се добавя 1 супена лъжица какао и то се разбърква. Пече се в кръгла тава върху хартия за печене.
Сместа се изсипва в тавата по следния начин: в центъра се изсипват една или две супени лъжици от бялата смес, след това върху нея се изсипва същото количество и от кафявата смес и така докато тя свърши.
Важно е да не разстилате сместа допълнително, а да я оставите да се разлее сама като внимавате да я сипвате по правилния начин. Температурата за печене е 160 градуса. Кексът става готов за около половин час.
По желание може да сложите отгоре черен шоколад или друга глазура, както и да декорирате с плодове.