Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко заедно с лъжичка захар. Покрийте и оставете да шупне за 7-8 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете разбитите предварително яйца (без единия жълтък) със захарта и щипката сол. Сложете олиото и малка част от маста, шупналата мая, настърганите кори от цитруса и черешовия ликьор.
Замесете гладко, меко, но нелепнещо тесто. Това отнема време, защото в началото е твърде лепкаво, но вие ръсвайте последователно по малко брашно и от разтопената мас, докато я приключите и месете с бързи сигурни движения- малко по малко тестото ще стане приятно, пухкаво, еластично и няма да лепне. Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса за 2 часа, после премесете за кратко.
Разделете на 3 равни по големина части и всяка разтеглете на фитил, който може леко да засучете, за да се получат повече конци. Сплетете на рехава плитка и съединете краищата и във форма на венец.
В средата на тавичка-28 см диаметър, покрита с хартия за печене, поставете огнеупорна чашка или купичка, около нея разположете плитката и оставете отново да удвои обема си около 1 час на топло.
Намажете със заделения жълтък и поръсете със захар намокрена с черешовия ликьор. Боднете измитите и с извадени костилки черешки и изпечете в загрята на 160 градуса фурна за около 35 минути или до суха клечка.
Готовия венец охладете върху решетка.
Да ви е сладко!