Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Черешов венец с бадеми

Черешов венец с бадеми

Русиана МихайловаРусиана Михайлова
Помощник Готвач
2117483961k1
Черешов венец с бадеми
Снимка: Русиана Михайлова
1 / 2
17/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8-10

Необходими Продукти

  • за тестото
  • мая - 1 пакетче, суха
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. топло
  • вода - 1/4 ч.ч. топла
  • масло - 1/4 ч.ч. размекнато
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • портокалова кора - 1 ч.л. настъргана
  • кардамон - 1/2 ч.л. смлян
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 5 ч.ч.
  • за пълнежа
  • масло - 1/4 ч.ч размекнато
  • брашно - 1/4 ч.ч.
  • захар - 2 с.л.
  • бадемова есенция - 1 ч.л.
  • лимонова кора - 1/2 ч.л. настъргана
  • бадеми - 2/3 ч.ч. фино смлени
  • череши - 1/2 ч.ч. нарязани червени и зелени /захаросани/
  • за глазурата
  • пудра захар - 2/3 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 ч.л.
  • вода - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в млякото и водата. Слагат се останалите указани съставки и само 2 ч.ч. от брашното.

Бърка се и постепенно започва да се меси тесто, като се добавя останалата част брашно. Полученото тесто се поставя в намаслен дълбок съд и се оставя да бухне за около час и половина.

Отделно се разбива маслото и към него се добавят всички други съставки за пълнежа. Разбърква се и получената смес се слага на хладно.

Тестото се вади и се удря с юмрук. Разточва се върху набрашнена повърхност, като трябва да добие правоъгълна форма. Отгоре се реди плънката и тестото се завива на руло. Прехвърля се в намаслена тава, като получилата се гънка трябва да се пада отдолу.

След това по дължината му се прави разрез и образувалите се две ленти се усукват хлабаво помежду си. Оформя се венец, а двата края се прищипват.

Така приготвеното тестено изделие се оставя да втаса още малко и след това се пече в загрята на 180 градуса фурна поне 30 минути.

После се охлажда на решетка и се залива с глазура, приготвена от смесените вода, лимонов сок и пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: