Начин на приготвяне
За приготвянето на еклерите:
В подходящ съд сипете водата, маслото и щипка сол и оставете да заври. След като е завряла сместа, към нея изсипете предварително пресятото брашно (40 г) и бъркайте с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Изсипете в купа и оставете да изстине, след което при непрестанно бъркане прибавяйте едно по едно яйцата.
Получената смес изсипете в шприц с отвор не по-голям от 1 см и в предварително намазнена и набрашнена тава оформете еклерите с кръгла форма. Печете ги на 200 градуса за 20 мин, като през последните 5-6 минути държите вратата на фурната леко открехната, за да могат да изсъхнат еклерите и да придобият крехка коричка.
За приготвянето на крема за еклерите:
Загрейте 125 мл от млякото с 1/4 от ваниловата шушулка. Разбийте жълтъка със захарта и добавете останалите 10 г от брашното и разбъркайте добре. След това отстранете ваниловата шушулка от млякото и го излейте върху сместа и оставете за 10 мин. Получената смес сложете на котлона и кипнете, след това я оставете в пластмасова купа и изчакайте напълно да изстине. Смесете битата сметана със сместа.
След като изпечените еклери са се охладили напълно, ги напълнете с получения крем, като за целта използвате шприц с отвор 2 мм и пробиете дупки от долната страна.
Ваниловото нишесте пригответе според указанията на плика и в оставащия литър мляко, като използвате и 1/4 ванилова шушулка.
След това върху първия ванилов блат нанесете слой от крема и наредете еклерите. След това сложете още един слой от ваниловия крем и запълнете празните места между еклерите. Сложете и втория блат и покрийте с крем а отгоре наредете предварително почистените малини и залейте с глюкозения сироп.