Начин на приготвяне
Измийте мидите и ги поставете в солена вода, за да изхвърлят пясъка, който съдържат. Отцедете и поставете в тенджера на силен огън за кратко да се отворят. Капакът на тенджерата трябва да е захлупен и да разклащате съда. Щом са готови оставете настрана.
Накълцайте лука и го запържете в зехтина и част от маслото, останалото масло приберете в хладилник, защото по-нататък ще ни трябва студено.
Щом лукът омекне сложете чесъна и гъбите, почистени и нарязани на парченца по ваш избор. Запържете и тях за няколко минути, сипете ориза и щом стане кристален налейте виното. Гответе до редуцирането му.
Сипвайте на части бульона на 2-3 пъти, като докато едната част от течността не е поета не наливайте следващата. Готвенето трябва да се осъществява на умерен огън и при периодично разбъркване. За ризото няма точно количество съотношение ориз-течност, налива се такава докато оризчето стане крехко, но зрънцата са цели, не разкашкани или слепнали.
Когато е готово отстранете от огъня, сложете студеното масло от хладилника и разбъркайте да се разтопи за допълнителна кремообразност. Студено трябва да е, за да придобие ризотото блясък и брилянтен вид.
Накрая сложете мидите и поднесете горещо по желание в компания на Пармезан - на прах или люспички.
Ризотото с миди и гъби е готово.
Коментари