Начин на приготвяне
Прехвърляме водата заедно със солта в тенджера и слагаме на котлона да заври. След това на малки порции прибавяме към нея царевичния грис, като разбъркваме непрекъснато (в продължение на 2-3 мин.).
След това снемаме от котлона и добавяме изварата. Разбъркваме добре. Започваме да прибавяме и брашното, отново на порции и разбърквайки с лъжица. Сместа трябва да стане като лепкаво, към рядко тесто.
Загряваме фурната на 200 градуса. Застиламе голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Намазваме я обилно със зехтин. Отгоре разпределяме т.н. тесто и пъхаме във фурната за около 30-35 мин.
Забележка: Печем докато тестото хване лека коричка отгоре, нещо като хрупкава отдолу, а в средата си това остава сочно.
Фурните са различни, затова го следете. По време на печенето то може да се напука на места, ако стане така го притиснете леко и намалете фурната на 180 градуса.
Докато тестото ни се пече приготвяме плънката. Загряваме 4 с.л. зехтин в дълбок тиган. Към него прибавяме предварително измитите, почистени и нарязани на малки кубченца чушки.
Овкусяваме със сол. Пържим така 1-2 мин. и захлупваме с капак, за да се задушат за около 10 минути, като разбъркваме периодично.
След това добавяме нарязаните на ситно лук и магданоз. Оставяме за 2 мин. така, за да си поемат аромата и добавяме крема сиренето, като разбъркваме, докато се смеси с всички продукти. С това плънката ни е готова и я заделяме настрани.
След като тестото ни е готово, го изваждаме от фурната. Покриваме го с кърпа и оставяме да поизстине за 10-на мин. След това с помощта на подходящ нож го разрязваме на 6 правоъгълника. С подходящ прибор внимателно ги изваждаме от тавата, като НЕ ги обръщаме и НЕ ги редим 1 върху друг. Оставяме ги да си починат за 5-6 мин.
Идва ред на сглобяването на нашите пици. За целта намазваме със зехтин подходяща правоъгълна тава. В нея подреждаме 6-те парчета изпечено царевично тесто (т.е. нашата основа), като ги редим наобратно (т.е. с хрупкавата част нагоре).
Отгоре им разпределяме внимателно плънката, а за финал поръсваме с малко зехтин. Пъхаме във фурната и печем на 180 градуса за около 20-25 мин. (максимум 30 мин.)
Цветните царевични пици са много вкусни, гарантирам!