Начин на приготвяне
Смесваме в купа всички сухи съставки – царевично и типово брашно, слънчогледови семки, хималайска фина сол, чубрица, пресни листенца босилек (нарязани на много ситно) и млян кимион.
Разбъркваме ги заедно с нерафинираното слънчогледово масло – шарлан. Постепенно започваме да наливаме топла вода и омесваме меко тесто.
Разделяме тестото на две, като едната топка връщаме в купата и завиваме, за да не изсъхва, а другата разточваме на тънък пласт (с дебелина около 5 мм).
Ако са по дебелички домашните крекери ще станат по-мекички, а ако са по-тънки – ще се получат по-хрупкави.
С формичка изрязваме фигурки и внимателно ги подреждаме в плоска тава, постлана с хартия за печене.
Същото повтаряме и с останалото тесто, като общо се получават около 2 партиди (от големите тави).
Печем нашия веган снакс на 200 градуса за около 15-20 минути до златист загар отдолу и по крайчетата.
След като извадим от фурната хрупкавите соленки и леко поизстинат, ги съхраняваме в кутия, за да не се втвърдят прекалено.
Чудесни лесни веган царевични крекери подходящи дори за из път!
Здравословни хрупкави гризини с приятен аромат и вкус на босилек!
Чудно Вкусно!