Начин на приготвяне
Маята се разтваря в хладка вода. Добавя се 1 с.л. захар и се оставя да шупне. От двете яйца се отделя 1 жълтък за намазване. Слага се в чашка (малка купичка) и се налива 2-3 с.л. олио, за да не изсъхне и хване коричка. Прибира се в хладилника.
В голяма купа/тава се пресява 600 г от брашното. В средата се прави кладенче и се изсипват сол, разбитите яйца, айрянът и активираната мая. Обърква се меко тесто, като постепенно се добавя от останалото брашно. Може да остане малко от него. Тестото се намазва с олио и се оставя да втаса докато удвои обема си (около 30-60 минути), зависи от топлината в стаята.
Премесваме тестото и го разделяме на 5 топки. Разточваме първата, мажем с олио. Разточваме втората, поставяме върху първата и мажем отново с олио. Така с всичките без 1. След като са готови и 4те, те се разточват заедно докато стане с дебелина 0. 5 см.
Разрежете на 4 и после всеки триъгълник на 3 - получават се 12 триъгълника. Всеки един се навива на кифличка, като се почва от широката част и се поставят в края на тавата.
Останалото топче се разточва. С кръгла чаша се отрязват 6 кръгчета. Вземаме 3 от тях и ги застъпваме едно за друго. Навиваме ги и отрязваме през средата. Получават се розички. Направих 3 такива. Останалото тесто се премесва, разточва се с формата на правоъгълник. Навива се на руло и по хоризонтала се нарязва (но не докрай).
Слага се в тавата след кифличките, а по средата се слагат розичките. Оставя се да втаса за 30 минути. Жълтъкът се разбива и питката се намазва. Кифиличките се поръсват със сусам, а розичките с мак.
Пече се в предварително загрята 220 градуса фурна за 30-40 минути или до суха клечка