Начин на приготвяне
Блатът се бърка с миксер. Първо яйцата се разбиват за 3 мин, после захарта още 3 мин. Идва ред на киселото мляко и олиото. Добавяме брашното и бакпулвера. Лимона го изстискваме от сока и кората се пасира. Добавя се накрая.
В тава с хартия за печена се изсипва сместа и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин. До хващане на кафяв загар и суха клечка.
Блатът се оставя да изстине и се разделя на две.
За крема от плод: джанките и кайсиите се измиват почистват от костилките и се сваряват в 2 л вода с 2 ч.ч. захар или първо се варят и после се почистват от костилките. Готовият плод без сока се пасира с 1 ч.ч. захар. По желание се овкусява с малко канела.
Плодовата смес се маже върху единия блат и се захлупва с втория. Отгоре се поръсва с пудра захар.
Останалият сок от лимонът и от плода се объркват и се прибира в хладилника за истински домашен сок.
Плодовият сладкиш се съчетава със всякакъв костилков плод като череши, вишни, сливи, праскови, зарзали.
* 1 чаена чаша с вместимост от 250 мл
Лимоновият сладкиш с джанки и кайсии със сок е готов.